Marnix Goossens

Skylight

Techniek: C-print op Kodakendura

Jaar: 2007

De titel van deze foto is ‘Skylight’ en de foto is gemaakt door Marnix Goossens. Hij komt uit de serie Yonder die ook in Foam te zien was. Yonder betekent zoiets als daarginds. De serie toont foto’s van details uit interieurs van mensen, stukjes versleten tapijt, tegels, laminaat met houtnerf of gescheurd bloemetjesbehang. Hele saaie doodgewone dingen waar we normaal over heen zouden kijken. Maar met behulp van zijn technische camera weet de fotograaf ze toch bijzonder te maken. Door de compositie, de kadrering en het lichtinval, zien we een opeens een rijkdom aan vormen en kleuren ontstaan.
Waar kijken we eigenlijk naar?  Glas: veel gebruikt in jaren ’80. Eigenlijk gaat Yonder over verlangen naar schoonheid. En hoe mensen allerlei decoraties  toe passen in huis waarmee ze de natuur in huis halen of bij kunnen wegdromen naar tropische oorden.
De foto’s van Goossens zijn zo haarscherp (stofuitdrukking noemen we dat), dat je de ruimte bijna kunt voelen en ruiken. Daarmee verbeeldt de kunstenaar een hele zintuiglijke ervaring van onze dagelijkse omgeving.  Je gaat er beter van kijken.